Met z'n allen konden we de afgelopen dagen genieten van de eerste lentezon. Het is voor velen het sein om de tuin in te gaan en wat lenteklusjes te doen. Maar zie je na een koude en natte winter even het bos door de bomen niet meer (of liever: het gras door het onkruid?)
Het seizoen is weer begonnen en we kunnen onze tuin weer onder handen nemen. Van onkruid wieden tot het aanleggen van een bewateringssysteem voor je planten: je tuin onderhouden doe je zo!
1. Onkruid wieden en groene aanslag verwijderen
First things first: voor je je gras kan maaien of nieuwe bloemen kan zaaien, is het aangeraden om eerst het onkruid te wieden en het mos te verwijderen. Ook de groene aanslag op je terras kan in deze eerste fase aangepakt worden. Vaak is groene aanslag in het najaar en de winter hardnekkiger omdat er dan meer neerslag valt en er minder zonlicht is. Je terras- of tuintegels krijgen hier in de winter dus al snel mee te maken. Het voorjaar is dan ook het uitgelezen moment om het groen te verwijderen want tijdens mooie dagen wilt u natuurlijk genieten van een mooi, schoon terras. Niet de leukste job, maar misschien kan 1 van onderstaande producten dit klusje wat verlichten?
2. Gazon maaien en bemesten
In april kan je je gazon een eerste maaibeurt geven op de hoogste stand. Niet zeker welke grasmachine het meest geschikt is voor jouw tuin? Check dan zeker onze blog waarin we je alle verschillen uitleggen.
Na het maaien is het tijd om je gazon te bemesten. Check hierbij zeker het weerbericht. Het geschikte moment om je gras te bemesten is net voor een regenbui. Op deze manier kunnen de mestkorrels of de mest sneller de grond intrekken. Voor het strooien van mestkorrels is de meststofstrooier van BSI uiterst geschikt. De strooier is ideaal voor het snel en gelijkmatig verdelen van meststoffen en is ook handig voor het inzaaien van het gazon.
Controleer het gras ook op kale of zieke plekken. Het is aangeraden om dat stuk te verwijderen en opnieuw in te zaaien.
3. Bloemen, groenten en fruit zaaien en bemesten
Wanneer je bloemen, groenten en fruit zaait, komt je tuin pas echt tot leven. Niet zo vertrouwd met welke bloemen wanneer gezaaid moeten worden? Op de verpakking zie je telkens in welke maanden het geschikt is om wat te zaaien.
Toch liever een kruidentuintje aanleggen? Met munt voor je cocktail in de zomer? Of voor je pasta pesto met kruiden uit eigen tuin? Hieronder vind je een overzicht van kruiden die je kan zaaien vanaf april.
Ook voor wie geen tuin heeft, is het mogelijk om een moes- of kruidentuintje aan te leggen. Neem een kijkje tussen onze kweekbakken!
4. Voorbereidingen treffen om je tuin te bewateren
Het lijkt nu misschien nog niet echt nodig, maar er komen droge weken aan waarin er weinig tot geen regen valt. In deze weken droogt de bodem snel uit. Bewater daarom de grond en planten goed. Dit doe je het best vroeg in de ochtend of laat in de avond, wanneer de bodem is afgekoeld. Dan verdampt er minder water dan als je overdag sproeit, wanneer de bodem warm is.
Zorg ervoor dat de blaadjes droog blijven: natte blaadjes worden ziek. Wanneer ze 's nachts nat blijven, kan dat voor bladschimmel zorgen. Op blaadjes die in de zon nat worden gemaakt, ontstaan kleine brandplekken.
We sommen 3 manieren op om je tuin te bewateren:
Bewatering automatiseren met besproeiingscomputers
Met besproeiingscomputers maak je het mogelijk om je bloemen, planten of gazon automatisch te bewateren op vooraf ingestelde tijdstippen. Dit is een handig systeem voor mensen die niet vaak thuis zijn of die op vakantie gaan. Zo ben je er ook zeker van dat de je tuin gelijkmatig besproeid wordt. Bij Verthus vind je modellen van Gardena en Fiskars.
Water opvangen
De bewatering van je tuin duurzaam maken? Een regenton is hiervoor het ideale systeem: het vangt het regenwater op en met behulp van een kraanstuk kun je dit water aftappen.